Vragen en antwoorden over de nieuwe websites
05-07-2022 | tuin | evenementtelling | evenement | tellingen
Vanaf 7 juli vind je in plaats van de oude website Tuintelling.nl twee nieuwe websites: Tuintelling.nl en Jaarrondtuintelling.nl. Waarom deze nieuwe sites? Wat verandert er? Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen.
Wat is er nieuw
Waarom twee nieuwe websites?
De vorige site was technisch verouderd. En de vele mogelijkheden en functionaliteiten maakten hem onoverzichtelijk. Daarom hebben we de oude site vervangen door twee nieuwe: Tuintelling.nl voor de korte, jaarlijks terugkerende tellingen, en Jaarrondtuintelling.nl voor de deelnemers die gedurende het hele jaar willen tellen. Door de scheiding in twee nieuwe sites vergroten we de gebruiksvriendelijkheid. En doordat we de systematiek van het tellen hebben vereenvoudigd, worden de telgegevens nog betrouwbaarder.
Wat is het verschil tussen Tuintelling.nl en Jaarrondtuintelling.nl?
Op Tuintelling.nl vind je voortaan de korte, jaarlijks terugkerende tellingen. Bijvoorbeeld de Tuinvlindertelling, Bodemdierendagen en Egeltelling; tellingen die één of enkele dagen duren. Je kunt zelf kiezen aan welke telling(en) je deelneemt. De tellingen zijn laagdrempelig: iedereen kan meedoen.
De Jaarrond Tuintelling vraagt iets meer van je tijd en je kennis. Hier tel je het hele jaar door dezelfde soortgroepen: vogels, (dag-)vlinders, libellen, zoogdieren, amfibieën en reptielen. Je kiest zelf welke van deze soortgroepen je wilt tellen, en brengt die minimaal tien keer per jaar in kaart in jouw tuin. Dat kan met een weektelling of een tijdstiptelling. Bij een weektelling geef je de soorten door die je die week in je tuin of op je balkon hebt gezien. Bij een tijdstiptelling tel je op een (vast) tijdstip voor een bepaalde tijdsduur.
Wat zijn de belangrijkste veranderingen?
Naast de scheiding in twee websites zijn er meer veranderingen. Op Tuintelling.nl hebben we een soortenboek toegevoegd met informatie over soorten in en buiten je tuin. Op de Jaarkalender zie je welke tellingen eraan komen. En het aantal tellingen zijn we aan het uitbreiden, dus binnenkort vind je nog meer leuke televenementen dan voorheen.
Wil je een telling niet missen? De nieuwe Tuintelling.nl heeft een handig systeem waarmee we je een seintje kunnen geven als de telling start. Ook als na de telling de resultaten voor je klaarstaan, ontvang je van ons een berichtje. Als je je registreert, maak je optimaal gebruik van deze mogelijkheden. Maar ook zonder account kun je deelnemen aan de nieuwe Tuintelling.nl.
Op Jaarrondtuintelling.nl wordt het nog makkelijker om je waarnemingen in te voeren, mede dankzij de app Avimap. Ook wordt het makkelijker en leuker om je resultaten te bekijken en te vergelijken met de landelijke resultaten. Wel tellen we op Jaarrondtuintelling.nl iets minder soortgroepen dan voorheen, om de kwaliteit van de date te verbeteren. Zo kun je bijvoorbeeld geen nachtvlinders invoeren, maar kun je per soortgroep wel alle in de NDFF (Nationale databank Flora & Fauna) voorkomende soorten invoeren.
Enkele onderdelen van de oude website zijn komen te vervallen, zoals de Tijdlijn, Tuinreservaten en Onbekende soorten. De tijd en middelen die we hiermee besparen, investeren we in het gebruiksgemak van de websites om tellingen in te voeren en in de kwaliteit van de verzamelde data.
Waarom is er geen Tijdlijn meer?
De Tijdlijn van de oude website, waar tellers met elkaar in contact konden komen, is helaas komen te vervallen. Dit onderdeel van de website was duur om te maken en kostte veel tijd om te onderhouden. Deze middelen en tijd wilden we liever investeren in het verbeteren van gebruiksgemak van de websites en de kwaliteit van de tellingen. We hopen dat tellers die daar behoefte aan hebben, elkaar langs andere wegen weten te vinden.
Inloggen
Kan ik met mijn oude gegevens inloggen?
Voor beide websites moet je je eenmalig opnieuw registreren. Daarvoor hoef je alleen je naam, mailadres, postcode en huisnummer in te vullen. Bevestig vervolgens je aanmelding in de e-mail die je van ons ontvangt, en je bent klaar om verder te tellen.
Voor de registratie op Jaarrondtuintelling.nl raden we je aan om hetzelfde e-mailadres te gebruiken als voorheen. Dan kun je namelijk, wanneer je je opnieuw hebt aangemeld, je oude telgegevens laten overzetten naar de nieuwe website. Daarnaast vragen we je om gegevens van je tuin op te geven.
Heb je al een Sovon-account en maak je daarbij gebruik van hetzelfde e-mailadres als van je oude tuintellingaccount? Dan kun je ook daarmee inloggen op Jaarrondtuintelling.nl en je oude telgegevens meenemen.
Moet ik een account maken bij de Tuintelling én de Jaarrond Tuintelling?
Je kunt een account aanmaken bij de site die het beste bij jou past (zie de uitleg hierboven). Als je wilt kun je je wel bij beide sites registreren, maar dat voegt weinig toe. Fanatieke tellers kunnen voor de meeste tellingen goed uit de voeten met alleen een Jaarrond-account. De meeste soorten die worden geteld tijdens de Tuintelling-evenementen, kun je namelijk ook doorgeven via Jaarrond Tuintelling. Je telt dan bijvoorbeeld vlinders tijdens de Tuinvlindertelling, en geeft deze door in je Jaarrond-account. (Bij sommige tellingen, zoals de Spinnentelling en de Bodemdierentelling, is dat niet mogelijk. Wil je daaraan deelnemen, dan kun je ook een account aanmaken op Tuintelling.nl.)
Wat gebeurt er met mijn oude foto’s en telgegevens?
Als je foto's hebt geüpload bij je eerdere tellingen via de oude website, kun je ervoor kiezen om die mee te nemen naar de nieuwe Jaarrondtuintelling.nl. Ook je telresultaten kun je meenemen naar de nieuwe Jaarrond Tuintelling. Het is dan van belang dat je een account aanmaakt voor de nieuwe site met hetzelfde e-mailadres als bij de oude site. Kies vervolgens op Jaarrondtuintelling.nl voor ‘Tuin importeren’ en volg de aanwijzingen.
Bij Tuintelling.nl bestaat geen mogelijkheid om foto's of telresultaten mee te nemen of te uploaden.
Tellen en resultaten doorgeven
Hoe voer ik een telling in op Tuintelling.nl?
Op Tuintelling.nl vind je bij elke telling een handig scoreformulier waarmee je je waarnemingen kunt doorgeven. Dat kan op een laptop, tablet of mobiele telefoon, zolang je maar een internetverbinding hebt.
Hoe voer ik een telling in bij Jaarrondtuintelling.nl?
Op Jaarrondtuintelling.nl vind je een handig scoreformulier waarmee je je waarnemingen kunt doorgeven. Dat kan op een laptop, tablet of mobiele telefoon. Tijdstiptellingen invoeren kan ook via de app Avimap, zelfs als je offline bent. Later wordt het ook mogelijk om weektellingen in te voeren met Avimap.
Wat kan ik doen als ik niet weet welke soort ik heb geteld?
Op Tuintelling.nl kun je het Soortenboek raadplegen. Verder vind je bij de tellingen vaak zoekkaarten en herkenningstip om te helpen.
Bij de Jaarrond Tuintelling kijken validators achter de schermen mee. Zij kunnen contact met je opnemen wanneer een waarneming vragen oproept. En natuurlijk kun je gebruik maken van algemene herkenningsapps zoals Obsidentify.
Waarom worden op Jaarrondtuintelling.nl minder soorten geteld?
We hebben het aantal soortgroepen iets verminderd om de kwaliteit van de data te verbeteren. Liever tellen we een selecte groep goed, dan een heleboel groepen minder goed. Die kwaliteit is belangrijk om de gegevens te gebruiken worden voor bescherming van soorten. Voor amfibieën, libellen, reptielen, dagvlinders, vogels en zoogdieren hebben we dat nu goed ingericht. Als je deze groepen wekelijks telt draag je bij aan een dataset die gebruikt kan worden voor het analyseren van trends en verspreiding en voor het vormen van beleid. We streven ernaar dat dit binnenkort ook kan met de data van hommels en nachtvlinders. En mogelijk in de toekomst meer soorten insecten en ook planten.
Waar vind ik de resultaten?
Nieuwe resultaten zijn voortaan zichtbaar op de nieuwe Tuintelling.nl en Jaarrondtuintelling.nl (klik op ‘Resultaten’).
Kan ik de oude resultatenpagina nog zien?
Ja, de resultaten op de oude website zijn voorlopig nog te bekijken via oud.tuintelling.nl. Je kunt hier geen nieuwe tellingen meer invoeren.
Kunnen anderen mijn foto's en telresultaten zien?
Je foto's en telresultaten op Jaarrond Tuintelling zijn alleen zichtbaar voor jouzelf en de validators achter de schermen. De verzamelde data van alle tellers zijn wel zichtbaar voor iedereen; deze geven een mooi beeld van de tellingen en ontwikkelingen per soort.
Contact
Ik heb een vraag waar kan ik terecht?
Het is misschien even wennen, maar we hopen dat je je snel weer thuis voelt in de nieuwe Tuintelling- en Jaarrond Tuintelling-omgeving. Heb je nog vragen? Wij helpen je graag verder:
Voor Tuintelling.nl kun je vragen stellen via info@tuintelling.nl. Voor de Jaarrond Tuintelling kun je vragen stellen via tuintelling@sovon.nl. Sovon organiseert ook een informatieve Zoom-sessie over de nieuwe Jaarrond Tuintelling, op dinsdag 12 juli om 20:00. Aanmelden kan via info@tuintelling.nl.