Doe mee aan de kikkerdriltelling
26-03-2018 | kikkers | evenementtelling | kikkerdril | voorjaar

Doe jij mee aan onze kikkerdriltelling? Want de kikkers hebben de lente in hun bol! En dat laten ze zien en horen. Ze zijn nu druk met paren en het afzetten van kikkerdril. Ze ‘knorren’ er lekker op los en worden door waarnemers gehoord en gezien in sloten, poelen en tuinvijvers. Tel je ook mee? Want kikkerdril in de vijver geeft een goed beeld van het aantal kikkers dat in je tuin leeft.
Doe mee aan de kikkerdriltelling
Heb je een kikkers in je tuin? Dan kan je binnenkort de eitjes (kikkerdril) in je vijver zien. Geef deze door tussen 26 maart en 13 april. Het aantal eieren geeft namelijk een uitstekend beeld van het aantal voortplantende kikkervrouwtjes in je tuin. Vermenigvuldig het met twee (mannetjes tellen immers ook mee) en je hebt een mooie indicatie van het aantal kikkers in en rond je tuinvijver. Help je mee?
Hoe werkt het?
- Op zoek naar kikkerdril
Kikkerdril van enkele dagen oud is goed individueel te onderscheiden, het wordt meestal binnen een of twee dagen gelegd. Vaak is het kikkerdril te vinden op een zonnig gelegen, ondiepe oever.
- Aantallen doorgeven
De bedoeling is dat je het aantal 'eiklompen' telt, dus niet alle individuele eieren. Eén eiklomp van een bruine kikker bevat 1.000 tot 2.500 eitjes, afhankelijk van de grootte van het vrouwtje. Zo'n klomp tel je dus als één.
- Nieuwe telling aanmaken
Maak een nieuwe telling aan*. Kies voor de kikkerdriltelling.
* Nog niet geregistreerd? Dat kan hier.
- Exacte aantallen invoeren
Maak een nieuwe telling aan. Kies voor de kikkerdriltelling. Voer de getelde eiklompen in als "ei" in bij "stadium". Als voorbeeld, als je 3 eiklompen van een bruine kikker waargenomen hebt voer je die in als 3 x ei bij stadium. Vul vervolgens in het opmerkingenveld in het het om kikkerdril gaat.
- Invoeren als 'aanwezig'
Weet je geen exact aantal? Vul dan alleen "aanwezig" in. Ook in dit geval kan je in het opmerkingeveld aangeven dat het om kikkerdril gaat.
Eitjes van amfibieën tellen
Na de winter ontwaken de amfibieën uit hun maandenlange winterrust. Salamanders, padden en bruine kikkers gaan de komende weken massaal op pad naar een geschikte plek om zich voort te planten. De meest algemene soort in tuinvijvers is de bruine kikker. De bruine kikker overwintert deels in tuinvijvers, maar een deel van de dieren overwintert ook op het land. Ze komen overal in Nederland voor en worden al vroeg in het voorjaar actief.
Knorrende kikkers
Na de winter ontwaken de bruine kikkers uit hun winterslaap. Ze zijn al vroeg druk met paren en het afzetten van kikkerdril. Ze ‘knorren’ er lekker op los en worden door waarnemers gehoord en gezien in sloten, poelen en tuinvijvers. Iedereen kent wel de grote klompen kikkerdril. Na afzet zwellen ze op tot grote en opvallende geleiklompen, die enkele dagen blijven drijven. De gewone pad zal in de wat grotere tuinvijvers ook eisnoeren afzetten. En ook diverse salamanders zullen beginnen met de eiafzet, al is dat wat minder duidelijk zichtbaar.
Tel mee
Heb je kikkedril, eisnoeren van padden of salamandereitjes in je vijver gezien? Geef het dan door! Zo krijgen we een goede indicatie van het aantal voortplantende kikkers en salamanders in tuinvijvers.