Jaarrond Tuintelling

         
closemenu
inloggen   registreren
  • home
  • resultaten
  • hoe werkt het
  • onbekende soorten
  • tuinreservaten
  • nieuws
  • hoe werkt het?

    Ben je even de weg kwijt in de Tuintelling website? Geen nood! Op deze pagina lopen we alle stappen nog eens met je door.
    Kies een onderwerp:

    telling tijdlijn tuinreservaten planten onbekende soorten

    Onbekende soorten, hoe werkt het?

    Heb je een voor jou onbekende soort gefotografeerd, en kom je er ook niet uit met behulp van de informatie onder Herkenning? Je kunt nu, tijdens het invoeren van je telling, om hulp vragen!

    onbekende soorten

    1. ga naar telling invoeren en voer de soort in als onbekende soort

    Een soort die je niet herkent voer je op dezelfde manier in als de soorten die je wel weet. Je maakt voor je onbekende dier of plant geen aparte telling aan. Voor elke soortgroep is er de mogelijkheid om een onbekende soort te selecteren, zoals ‘vogel (onbekend)’ of ‘libel (onbekend)’.
    welke soorten heb je gezien

    2. geef vervolgens aan dat je hulp wilt bij het determineren

    Als je een onbekende soort selecteert, dan klapt het menu voor het invoeren van extra gegevens vanzelf uit. Vink hier de optie ‘Hulp nodig bij het determineren?’ aan.
    hulp nodig

    3. upload je foto

    Na het invoeren van de telling kom je op een pagina waar je foto’s kunt uploaden voor je onbekende soorten. Klik op de camera met uitroepteken, naast de onbekende soort. Selecteer in het scherm dat opent de foto en klik vervolgens op ‘Openen’. Klik nu op ‘Verstuur’.

    • Let op: heb je meerdere onbekende soorten in je telling? Dan kan je ze één voor één selecteren en uploaden. De pagina vernieuwt zich na het versturen, daarna kan je weer een nieuwe foto toevoegen.

    • Onderaan deze pagina vind je tips over hoe je een onbekende soort het best op de foto kunt zetten.

    • Heb je geen foto? Dan is het helaas niet mogelijk om op deze manier je onbekende soort op naam te brengen.

    Let op: gebruikers van IOS (Apple) kunnen problemen ondervinden bij het uploaden van foto's. Zorg er in dat geval dat hoge compressie uitgeschakeld staat.
    upload je foto

    4. hulp krijgen bij het determineren

    Na het uploaden van je foto staat jouw soort automatisch op de pagina onbekende soorten. Hier staan de onbekende soorten van alle tuintellers en kan iedereen elkaar helpen. Heeft iemand je soort gedetermineerd? Accepteer door te klikken op het groene klembordje. Er komt een pop-up met de vraag of je zeker bent dat je deze soort wil kiezen. Ben je er zeker van, klik dan op Ja!. Wanneer de soort binnen een maand niet opgelost en/of overgenomen is, proberen we via een expert de onbekende soort alsnog te determineren. De onbekende soort is nu gewijzigd naar de soort die je gekozen hebt met de hulp van andere tellers. Je hoeft je telling niet meer handmatig aan te passen, dat gaat vanzelf. Onbekende soort opgelost!’
    ik weet wat het is

    5. andere tuintellers helpen bij het determineren

    Via de link onbekende soorten in het hoofdmenu, kom je op de overzichtspagina van alle onbekende soorten van andere tuintellers. Klik op een foto om de foto groter te zien, en om te reageren. Klik op ‘Ik weet wat het is!’ als je een suggestie wilt doen. Als je het eens of oneens bent met de determinatie van een andere teller, dan kun je met ‘Mee eens’ of ‘Mee oneens’ aangeven.
    help mee

    dieren en planten fotograferen

    De juiste kenmerken op de foto zetten is niet makkelijk! Daarom een paar tips. Onthoud wel dat sommige dieren (zoals wilde bijen en micronachtvlinders) helemaal niet te determineren zijn met alleen een foto, of dat het heel lastig kan zijn het juiste kenmerk zichtbaar te krijgen. Wees dus niet teleurgesteld als je geen uitsluitsel krijgt. Soms lukt het gewoon niet!

    algemeen

    • Probeer het onbekende dier goed ingezoomd en in zijn geheel op de foto te krijgen. Staat de soort er van ver weg op, snijd dan de foto bij voor het uploaden. Zit het dier bijvoorbeeld in de begroeiing, dan is het goed om alles wat niet nodig is van de foto weg te knippen.

    • Houd met het maken van de foto ook rekening met tegenlicht, want met alleen een donker silhouet staan de kenmerken va n de soort er vaak niet goed op. Heb je foto’s uit verschillende hoeken gemaakt, upload dan gerust meerdere foto’s.

    • Van een flink aantal soorten staan er herkenningskaarten op de herkenning pagina. Daarmee krijg je vaak ook al een goede indruk van waar je op moet letten bij het maken van een foto.
    hoe fotograferen

    libellen

    Om libellen te herkennen van een foto, zijn er vaak twee nodig. Probeer een foto van boven of van opzij te maken, zodat het lijf goed zichtbaar is. Maar ook een foto van de voorkant: sommige echte libellen zijn zonder foto van de kop niet uit elkaar te houden. Zet als het lukt ook de poten er goed scherp op, want ook daar zitten vaak kenmerken.
    libellen

    vlinders

    Bij sommige vlinders zitten de kenmerken aan de bovenkant van de vleugel, bij anderen aan de onderkant. Probeer dus van beide kanten een foto te maken. Ook een foto van de kop en de poten kan handig zijn. Bedenk dat met name nachtvlinders vaak moeilijk te determineren zijn vanaf een foto.
    vlinders

    groene kikkers

    Groene kikkers zijn lastig te onderscheiden. Eén van de weinige kenmerken is de metatarsus knobbel. Die zit aan de hiel van de achterpoot. Als een kikker met uitgerekte poten in de vijver ligt te zonnen, lukt het nog wel om die op de foto te krijgen.
    groene kikker

    planten

    Bij een plant zijn de bladeren erg belangrijk voor de determinatie. Maak hier dan ook een mooie detailfoto van. Mocht de plant ook bloemen en/of vruchten hebben, zet deze dan op een tweede foto.
    planten
    dit project wordt mogelijk gemaakt door:
    sponsor sponsor sponsor sponsor sponsor sponsor sponsor
    aangesloten partners zijn:
    partner partner partner partner partner partner partner bodemdierendagen

    Contact, Privacy en FAQ

    Twitter Contact | Privacy | FAQ | Colofon | Het team | Cookies

    winnaar natuurprijs 2015