Tuinen beslaan een groot deel van Nederland. Maar wat er allemaal in leeft aan verschillende soorten vogels, vlinders, zoogdieren, amfibieën en insecten weten we nauwelijks! Met jouw hulp proberen we dat goed in beeld te krijgen. Als je denkt dat in tuinen alleen algemene planten en dieren voorkomen, dan heb je het mis. Maar ook van de gewone soorten weten we niet goed waar ze voorkomen. Daarom is het hard nodig om de natuur in tuinen beter in beeld te krijgen. Ook jouw tuin zit vol leven, geef het door!
Het hoogste aantal dat je tegelijkertijd gezien hebt, telt. Aantallen worden dus niet opgeteld.
Om mee te doen vragen we je om:
Wekelijks (of maandelijks) de aanwezigheid van de verschillende soorten in je tuin bij te houden, door middel van een zogenaamde weeklijst.
Je kunt waarnemingen direct invoeren op de website. Deze worden automatisch opgeteld tot een weeklijst. Heb je geen smartphone, tablet of computer bij de hand, hou dan een lijstje bij. Leg bijvoorbeeld je scorelijst met pen op een vaste plek, zodat je direct een waarneming kunt noteren. Vervolgens kun je alle losse waarnemingen die je in een week hebt gezien in één keer doorgeven op de website.
Je kunt meerdere losse waarnemingen per week doorgeven die in totaal 1 telling vormen, jouw weeklijst.
Ook wanneer je tijdens deze telling geen soorten binnen deze soortgroep hebt waargenomen.
Selecteer de soort(en) die je gezien hebt door op het plusje te klikken. Staat de soort niet in de lijst? Typ in het invoerveld de naam van de soort.
Noteer per soort het hoogste aantal dat je, in de telperiode, tegelijkertijd in jouw tuin ziet.
Tel deze aantallen niet bij elkaar op. Zie je bijvoorbeeld tien koolmezen tegelijk, dan voer je 10 in. Zie je er het ene moment 4 en het andere moment 6, dan voer je er 6 in. Tel ze dus niet op!
Weet je niet hoeveel het er zijn, of twijfel je?
Geef dan alleen de aanwezigheid aan.
Zie je een soort overvliegen, dan kun je die wel doorgeven. Let er dan op dat je ‘overvliegend’ selecteert. Overvliegend gebruik je alleen als vogels geen terrein-binding met de directe omgeving van je tuin hebben. Sommige overvliegende vogels, zoals gierzwaluwen of huiszwaluwen die aan het fourageren zijn, kun je wel beschouwen als terreingebonden. Ze maken namelijk gebruik van de lucht boven je tuin om insecten te vangen. Wanneer vogels echter op (slaap)trek zijn, zoals een groep ganzen in het najaar dan spreek je van overvliegend. Ze hebben geen binding met jou tuin.
Extra informatie invoeren
Onder het uitklapmenu kun je extra informatie over jouw waarneming toevoegen. Bijvoorbeeld als het jonge koolmezen betreft die zojuist zijn uitgevlogen. Ook kun je aangeven of de waarneming bijzonder is voor jouw tuin, of dat je hulp wilt bij een determinatie.
Soort nogmaals toevoegen
Als je bijvoorbeeld twee volwassen huismussen en drie jongen ziet, kun je ze ‘los’ invoeren door op ‘Deze soort nogmaals toevoegen met andere eigenschappen’ te klikken.
Voer je weeklijst zo snel mogelijk in op de site.
Daarmee voorkom je dat je straks in een keer heel veel weken moet invoeren en er fouten insluipen. Bovendien kun je zo de resultaten snel terug zien.
Let op
Wanneer je over dezelfde periode een tijdstiptelling na een weektelling invoert, worden de reeds ingevoerde aantallen omgezet naar aanwezig in je weeklijst. Dit voorkomt overschrijvingen in de database.
Naast de weektelling kun je een specifieke tijdstiptelling doen. We vragen je om: minimaal 1x per week of maand een tijdstiptelling uit te voeren, waarbij je bijvoorbeeld gedurende 15 minuten telt 1) welke soorten er in je tuin op dat moment voorkomt en 2) daarnaast het aantal per soort.
Bijvoorbeeld 5 minuten (een veelgebruikte standaard bij vogeltellingen), een kwartier of een half uur.
Belangrijk: probeer steeds dezelfde keuze voor een periode aan te houden, des te waardevoller worden je gegevens!
Let op! Wanneer je over dezelfde periode een tijdstiptelling na een weektelling invoert, worden de reeds ingevoerde aantallen omgezet naar aanwezig in je weeklijst. Dit voorkomt overschrijvingen in de database.
Heb je nog vragen of wil je meer weten? Bekijk de veelgestelde vragen